Tévhitek a QWERTY-kiosztás eredetéről - OGDI

Tévhitek a QWERTY-kiosztás eredetéről

A legenda szerint a ma is használatos QWERTY billentyűkiosztást azért hozták létre, hogy szándékosan lassítsák a gépelést. Erre pedig azért volt szükség, mert a gyors tempóban a lengőkarok folyamatosan összeakadtak. A Smithsonian dizájnblogja e történetnek járt utána.

Christopher Sholes, a QWERTY atyja a legenda szerint eredetileg az ABC betűit vette alapul billentyűzete megtervezésekor, de a kezdetleges mechanika miatt a betűket lecsapó lengőkarok folyton összeakadtak. Sholes ezért állítólag olyan más elrendezést keresett, ahol a leggyakrabban használt betűk egymástól távol, a billentyűzet széleire kerültek. Így aztán ez az elrendezés ugyan lassította a gépelőt, de jóval kevesebb volt a bosszantó elakadás.

A Smithsonian dizájnblogja ezt az elméletet kapirgálta meg a minap egy kicsit, megemlítve, hogy – ha csak a névadó QWERTY sort nézzük – abban éppen egymás mellett szerepel a negyedik (er) és hatodik (re) leggyakoribb egymást követő angol betűpár.

De idézik ezen felül Koichi Yasuoka és Motoko Yasuoka tévhitoszlató tanulmányát is, amelyben a szerzők rámutatnak: billentyűzetkialakításukkal Sholesék egyáltalán nem lassítani akarták a gépelőt, sőt. Gépeik első használói ugyanis Morse-üzenetek fogadói voltak, akiket az eredeti, ABC-sorrendben kiosztott billentyűzet éppenhogy akadályozott a gyors munkában. Márpedig ha nem tudtak gyorsan dolgozni, lemaradtak az üzenetről, így a készítőknek alkalmazkodniuk kellett megrendelőik módosítási javaslataihoz. A kutatók szerint tehát nem a mechanikus elakadások, hanem a technológia korai használói, az üzenetfogadók folyamatos visszajelzései alapján csiszolták éveken át a billentyűzetkiosztásokat.

QWERTY

Cikkünkben a szerzők megemlítenek még egy kapcsolódó marketinglegendát is. Eszerint a QWERTY kialakításában az is szerepet játszott, hogy a gépekkel házaló ügynökök gyorsaságukkal lenyűgözhessék potenciális ügyfeleiket (akkor most mégis fontos a gyorsaság, ebben a példatörténetben nem akadnak össze a billentyűk?). Merthogy a QWERTY-kiosztásban – így a legenda – egy sorban megvan minden betű, ami a termék nevének leírásához szükséges: TYPEWRITER. Igen ám, mutatnak rá a kutatók, de a termék neve akkoriban Sholes & Glidden Type-Writer volt, a használókat pedig inkább az nyűgözte le, ha a készüléket használva ők maguk rögzíteni tudtak egy Morse-üzenetet.

A cikk forrása: http://www.urbanlegends.hu/2013/05/tevhitek-a-qwerty-kiosztas-eredeterol/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennyolc + 9 =

Skip to content