Hasznos tudnivalók

Kérdése van? Keressen minket telefonon! +36 30 470 0911

Az írásos munkák mennyisége természetesen mérhető, erre több lehetőségünk van; karakter, leütés és szerzői ív. Korábban, az írógépes időszakban az alapmértékegység az „n” volt, ebből alakult ki először a betűhely, majd a mai karakter megnevezés. Korábban ismeretes volt még egy úgynevezett fleck. Egy fleck 30 X 60 „n”-es sorból vagyis összesen 1 800 „n”-ből áll. Ennek megfelelően egy fleck egy dupla sortávval készült A/4-es oldalnak feleltethető meg. Az alapok tisztázása után nézzük a mai is használatos három legfontosabb egységet egyenként;

Karakter

Karakternek számít minden betű, szám, írásjel, speciális karakter (pl. & vagy @), stb.

Szóköz

Gépelés és fordítás kapcsán az egyik legingoványosabb terület a szóköz kérdése, hiszen a szóköz nem karakter, ezért a fordítóirodák szakfordítás árait nem befolyásolja a szóközök száma (nem kell lefordítani idegen nyelvre), gépelés kapcsán azonban igen, mert:

Leütés

A leütés a billentyűzeten lévő karakterek lenyomását jelenti. Mivel a leütés a gépelés alapmértékegysége (szemben a fordítással), így a számlán feltüntetett árat is a leütések mennyisége határozza meg (Áraink az Árak fül alatt).

Szerzői ív

A fentiek után talán az egyik legegyszerűbb fogalom, mindezek ellenére a tapasztalataink azt mutatják, hogy egyetemi hallgatók sem tudják olykor, mit is jelent pontosan a szerzői ív. A szerzői ív azért fontos, mert a tudományos munkák, pl. szakdolgozatok terjedelmi követelményeit szerzői ív mértékegységgel szokás megadni. Erre azért van szükség, mert a szerzői ív egy olyan mértékegység, ami minden betűtípust és egyéb formázást nélkülözve képes lemérni egy gépelt szöveg valódi terjedelmét.

Egy szerzői ív 40.000 leütésnek felel meg szóközökkel együtt!

Amennyiben szakdolgozat, évfolyamdolgozat vagy bármi más kapcsán hasznára lehet gépelés szolgáltatásunk, keressen minket bizalommal! Villámgyorsan legépelünk bármit, korrekt árakon! Miért szenvedne át hosszú napokat számítógépe előtt görnyedve a gépeléssel, ha elvégzi Ön helyett más a gépelési feladatokat?