Lego QWERTY billentyűzet - avagy a határtalan kreativitás

Lego QWERTY billentyűzet

Lego QWERTY billentyűzet

Ha egy komplex elektromechanikus eszközre gondolunk, jó eséllyel valaki már elkészítette ennek működőképes változatát Lego kockákból. 3D nyomtatókat. V8-as motorokat. Még az esetenként 1,3m hosszú Nintendo kontrollereket. Bár ezek a mechanikai csodák tagadhatatlanul szuperek, gyakran inkább reklámfogások, mint hasznos kütyük. Akadnak azonban olyan kis építészek, akik a formát és funkciót egyetlen projektben egyesítik. A kanadai művész, Jason Allemann is egy közülük. Ő egy merész, teljesen működőképes Lego QWERTY billentyűzetet készített kockák bizarr gyűjteményének és egy régi Microsoft-billentyűzetnek felhasználásával.

A készülék kétségtelenül Lego alkatrészekből készült, és lehetővé teszi Allemann számára percenként 50-60 szó leírását, de azért a védjegy gombokat mértékletesen használva. Valójában a billentyűzeten csupán látható pöcköket funkcionális kapacitásra használják, hogy segítsék a tízujjas vakírást végzőknek meghatározni az alapsort. „Az oldalszegélyek a régi, 60’-as évekbeli Lego logónak kijáró tiszteletet szimbolizálják.”

Annak ellenére, hogy játékalkatrészekből készült, a billentyűzet rendkívül összetett. Több mechanikai megoldás csak Lego Technic alkatrészek segítségével volt kivitelezhető. Arra is megoldást kellett találnia, hogy a különálló billentyűk ne pörögjenek, valamint hogy törésmentesen megússza a dühös Reddit-es hozzászólásokat. A kapott mechanizmus bizonyos rugalmasságot ad, amihez bár hozzá kell szokni, mégis elég szilárd ahhoz, hogy Allemann ezt használja számítógépei egyikén.

Lego QWERTY és az okos funkciók

Lego QWERTY billentyűzetKétségtelenül az okos billentyűk állnak a dizájn központjában. Minden jelölés a hivatalos Lego készletekből származik, melyeken se címkét, se matricát nem használt. Allemann heteket töltött a számtalan készletekből a megfelelő kiskockák kikutatásával, melyekkel kibővítette a billentyűzetet. A betűkhöz A-Z-ig viszonylag könnyen hozzájutott, de a speciálisabb írásjelek kiválasztása sokkal inkább a kockákon túli gondolkodást igényelt.

A „Caps Lock” billentyű egy minifiguráról levett sapkával és egy apró, lakatot ábrázoló kiskockával van ábrázolva. Egy háromszögű háztető jelenti a „Home” gombot, egy kockán keresztbe fekvő antenna jelöli a „/” jelet, és a „+” műveleti jel pedig egy Technic pecek.

A speciálisabb írásjelek sokkal inkább kockákon túli gondolkodást igényeltek. Az illusztrált kiskockák segítenek kitölteni a hiányosságokat. A „Scroll Lock” billentyűt egy középkori készletből származó tekercs ábrázolja. Allemann barátnője javasolta, hogy az autót üldöző T-Rex kiskockája legyen az „Escape” gomb; egy fejjel lefelé beillesztett zokni kiskockája által pedig létrejött a pótkérdőjel. Az „Alt” billentyű általában valaminek a gyors megjelenítéséhez nyújt segítséget; egy kis költői szabadság is társult hozzá. A Disney-filmekben a főszereplők varázslat segítségével átváltoznak (csillag örvényben láthatóak), így az „Alt” gombok hullócsillagokként vannak ábrázolva.

A megoldások közül számos sajátosnak tűnhet, azonban az izommemória és a gondos tervezés kombinációja teszi a billentyűzetet intuitívvé. Allemann minden szempontból alaposan megfontolta a billentyűzet kinézetét, megbizonyosodva arról, hogy minden egyes billentyű követi az összehangolt rácsozatot és a hasonló funkciókat egyértelműen meghatározta.

Vívmánya ellenére Allemann bármikor hajlandó szétszedni billentyűit, ha a Lego olyan kockákat vezetne be a piacra, melyek jobban megfelelnek céljainak. „Úgy tűnik nincs egyetlen Lego kocka sem, mely hasonlítana egy perjelre, egy fordított perjelre, vagy zárójelre”- mondja. „Egyértelműen akad néhány olyan, melyek korszerűsítésére nagy szükség lenne. Nyitott szemmel járok.”

Az alábbi videóban részletesebben megtekinthető a remekmű

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × 3 =

Skip to content