Gépírásoktató programok I.

Ki állítja, hogy nincs szükség megtanulni tollal vagy ceruzával írni? Ahogyan szükség volt és van arra, hogy kézírással le tudjuk jegyezni gondolatainkat, ugyanúgy szükség van és lesz a jövőben arra, hogy a számítógép billentyűit is gyorsan, pontosan tudjuk kezelni.

Mennyi időt töltesz naponta a számítógép előtt? Mennyi időt tudnál életed során megtakarítani, ha a billentyűzeten a jelenleginél sokkal gyorsabban tudnál írni? Szeretnéd, ha majd a munkavállalás során előnyben részesítenének a munkaadók, mert profin tudod a számítógép billentyűzetét kezelni? Hajlandó lennél-e most 40-60 órát tanulásra fordítani azért, hogy életed során sok-sok ezer órát megtakaríthass? Ebben segíthetnek Neked ezek a szoftverek.

A tízujjas vakírás előnyei

 

  • Fejleszti a kézügyességedet
  • Fejleszti a figyelem-összpontosító képességed
  • Fejleszti az önuralmad
  • Fejleszti az olvasásod pontosságát
  • Fejleszti a helyesírásodat stb.

 

A legnépszerűbb gépírásoktató programok

A Kipp-kopp, ASD, ABC és GepOkt 007 gépírásoktató programok tulajdonképpen csak annyiban különböznek egymástól, hogy más-más tananyagot dolgoznak fel.

A Kipp-kopp az általános iskolás korosztály számára készült. Magyarországon ez az első (és eddig egyetlen), kifejezetten kisiskolások számára készült gépírásoktató. 9 éves kortól, harmadik osztálytól ajánlott. Feltétel, hogy már jól menjen az olvasás a tanulónak, és a kézujjai elég hosszúak legyenek ahhoz, hogy képes legyen a nagyobb betűfogások elérésére. A Kipp-kopp gyerekek számára összeállított tananyagra épül. A tananyag a képernyőn megjeleníthető, de akár ki is nyomtatható. Nem szükséges hozzá külön tankönyv. Több dologban eltér a többi szoftvertől pl.: nem osztályzatot ad, hanem pontokat, több a játékos animáció, rövidebb egy-egy megírandó bekezdés stb. – az életkori sajátosságok figyelembevételével készült.

Az ASD középiskolások vagy felnőttek számára készült tananyagra épül. A tananyag a képernyőn megjeleníthető, de akár ki is nyomtatható. Nem szükséges hozzá külön tankönyv, ezért egyéni felhasználóknak elsősorban ez a program ajánlható. Ugyancsak ezt a programot javasoljuk azoknak az intézményeknek, ahol csupán a 10 ujjas vakírás megtanítása a cél, és nem kell levelezési, ügyviteli és egyéb, gépírással összefüggő ismereteket tanítani. A program a hivatalos osztályozási táblázat szerint osztályozza a megírt gyakorlást (leütés/hibaszám; egy hibának nem a hibás karakterek, hanem a hibás szavak száma számít).

Az ABC a B+V Lap- és Könyvkiadó Kft. által a kerettantervi képzéshez megjelentetett Információkezelés I. a 9-10. osztály számára c. tankönyv (száma: 59691) betűtanítási és másolási anyagát dolgozza fel. A tankönyv szerzői: Gyetvainé-Hollósiné-Seidler, a könyv terjedelme: 220 oldal. A tankönyvet a Líra&Lant Zrt. Nagymező utcai Könyváruháza forgalmazza: 1065 Nagymező u. 43.; tel.: 373-0500, e-mail: nagymezokonyv@lira.hu. A tankönyv első kiadásában meglévő flopimelléklet tartalma nem szoftver, hanem a tananyagot kiegészítő szöveg- és képfájlok. A második kiadásban a flopimelléklet anyaga a Kiadó honlapjáról tölthető le: Innen

Az ABC Gépírásoktatóban az első 3 lecke tananyaga a képernyőn megjeleníthető.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.