Analfabétizmus jelentése, analfabétizmus okai, fajtái

Analfabétizmus

Analfabétizmus

Az analfabétizmus jelentése

Analfabétának nevezzük azt a felnőtt embert, aki nem tud írni és olvasni. Azokat a felnőtteket, akik csak nehezen tudnak írni és olvasni funkcionális analfabétának nevezzük, maga a jelenség elnevezése pedig az illiteráció.

Egy másik definíció szerint „Funkcionálisan analfabéta az a személy, aki képtelen gyakorolni azokat a tevékenységeket, amelyekben az írásbeliségnek fontos szerepe van az adott csoportban és közösségben, valamint képtelen arra is, hogy az olvasás, írás, számolás segítségével előmozdítsa a saját, illetve közössége fejlődését.”

A köznyelvben gyakorta használjuk az analfebétizmus szót olyan esetekre is, amikor valaki nem ért valamihez. Pl. műszaki analfabéta, pénzügyi analfabéta, stb.

Az analfabétizmus okai

A világon nem sokkal kevesebb, mint egymilliárd felnőtt egyén nem képes írni és olvasni. Fontos kiemelni, hogy az analfabétizmus alapvetően nem értelmi fogyatékosság, vagy diszlexia vagy diszgráfia, hanem abból adódik, hogy gyermekkorukban nem tudtak élni azzal a jogukkal, hogy iskolába járjanak.

Az ENSZ (Egyesült Nemzetek Szövetsége) 1957 óta harcol az analfabétizmus ellen, és próbálja lehetővé tenni a világban, hogy a gyerekek iskolába járjanak. 1957-ben az emberiség 44 százaléka analfabéta volt.

Ez mára jelentősen javult, Magyarországon az írástudatlanok száma körülbelül százezerre tehető, míg egész Európát nézve ez a szám majdnem eléri a 30 milliót!

Az analfabétizmus fajtái

  • elsődleges analfebétizmus: az egyén nem tanult meg írni és olvasni, ez az iskolázottság hiányát is jelenti egyben.
  • másodlagos analfabétizmus: az egyén ugyan megtanult írni és olvasni, de valami oknál fogva elfelejtette ezeket. Felmérések alapján ennek fő oka a televízió és a telefon széleskörű elterjedése. Az előzőeken túl, okozhatja még afázia (agyi sérülés következtében létrejövő beszédzavar) is.
  • félanalfabétizmus: mai jelentését tekintve azt jelenti, hogy az egyén ugyan tud írni és olvasni, de nehézségekkel, nem ismer néhány betűt, esetleg csak a nevét tudja leírni.
  • funkcionális analfabétizmus: az egyén tud írni és olvasni, de nagyon lassan, az olvasás nem okoz számára semmi örömet, nehezebb szövegeket nem tud értelmezni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

18 − négy =

Skip to content