Lecsaptak a trükköző írókra - Online Gépelő- és Digitalizáló Iroda

Lecsaptak a trükköző írókra!

Tudják, hogy melyik a világ legismertebb online áruháza? Megvan? Hát persze, hogy az Amerikában székelő Amazon. És azt tudták, hogy az Amazon egyben a világ legnagyobb kiadója is? Pedig így van és új módszert dolgoztak ki az írók munkaarányos díjazására.

Az Amazon a működtet egy úgynevezett Kindle Unlimited programot, amelynek az a lényege, hogy az előfizetők 10$-ért cserébe korlátlanul olvashatják bizonyos szerzők könyveit. Az Amazon pedig a szerzőket – a mű terjedelmétől függetlenül – egységesen díjazta, ha legalább a művűk 10%-t elolvasta az előfizető.  Amolyan jutalékos rendszer ez.

Az Amazon Kindle Unlimited hirdetése

Az emberi találékonyság persze határtalan és a rendszer gyengepontját kihasználva egyre több író rukkolt elő egyre rövidebb könyvekkel, és nem volt ritka már a 20-30 oldalas alkotás sem.

Azt mindenki beláthatja, hogy ezek feltűnően nem állnak arányban egy 400-500 oldalas könyvvel, így érthető az utóbbi műveket készítő írók méltatlankodása – ha csak a gépelésbe fektetett időt vesszük alapul a történet kitalálása nélkül, már akkor is hajmeresztő a különbség. Vegyünk példának egy 30 és egy 400 oldalas könyvet. A gépelő sebessége legyen 300 leütés / perc, egy átlagos könyvoldal legyen 2000 leütés. Ennek megfelelően 30 oldal gépelése tiszta munkát mérve 200 perc (3 óra 20 perc) körül alakul. A 400 oldalas könyv esetében ez már 2 666 perc, azaz 44 óra és 26 perc. Ezeket az arányokat hatványozottan eltolja, ha számításba vesszük még a kitalálás tényezőjét is.

Az Amazon rendszert kritikusan szemlélők kérésének eleget téve új rendszert vezetett be, amelynek a lényege, hogy a szerzők ezentúl az elolvasott oldalak arányában kapnak majd díjazást. Az új rendszer bevezetésének hírét elégedetten fogadta a többség, és bíznak benne, hogy az új rendszer bevezetése elősegíti a minőségi történetek létrejöttét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz + négy =

Skip to content