WPM és a valaha volt leggyorsabb gépíró – Stella Pajunas

Mi az a WPM?

A leütési sebesség mértékegységeként a WPM szolgál (words per minute), ez az egy perc alatt legépelt szavak száma. Legtöbbször ennek a számnak a felmérése, a gépíró állásinterjúk gyakorlati része.

Sholes and Glidden írógép
Sholes and Glidden írógép

Alkalmazása során, a szabvány szerint egy szó, öt karakter. A szabványosított mérési sebesség előnye, hogy lehetővé teszi, ne legyenek nyelvek közötti különbségek a mérési folyamat során, ezért könnyű összehasonlítani a különböző nemzetiségű gépelők teljesítményét.

Egy felmérés során az átlagos számítógép-felhasználók, percenként 33 szót írnak át. Ugyanebben a vizsgálatban, a résztvevőket 3 különböző csoportra osztották: “gyors”, “mérsékelt” és “lassú” teljesítményűekre. Az eredmények átlaga csoportonként 40, 35 és 23 WPM lett. Egy átlagosan profi gépíró eléri az 50-70 WPM-et, mindemellett más pozíciók megkövetelnek 80-95 WPM sebességet. Vannak olyan profi gépírók is, akik elérik a 120 WPM-et. A ’20-as évektől egészen a ’70-es évekig, a gépelési sebesség (valamint a gyorsírói sebesség) nagyon fontos titkárnői képesség volt, és a gépíróversenyek rendkívül népszerűek voltak – az írógépek voltak a vállalatok promóciós eszközei.

Ezen a linken, bárki letesztelheti a saját WPM sebességét!

Antik Underwood írógép
Antik Underwood írógép

A valaha volt leggyorsabb gépíró

A valaha volt leggyorsabb gépelési sebesség 216 szó volt percenként, amit 1946-ban Stella Pajunas-Garnand ért el Chicago-ban, egy IBM Electric típusú írógéppel. 2005-től Barbara Blackburn volt a leggyorsabb angol nyelvű gépíró a Guinness Rekordok Könyve szerint. Az egyszerűsített Dworak-féle billentyűzettel megtartotta a 150 WPM-et 50 percen keresztül, majd a 170 WPM-et rövidebb ideig. Ő már az időmérő elején elérte a maximális 212 WPM-et. Napjainkban, online gépelési rekordokat is mérnek. A két legjelentősebb valódi eredmény, a typingzone.com nevezetű angol oldalon – 241,82 WPM és 256 WPM – a rekordokról videófelvétel készült. Még egy érdekesség: az amiotrófiás laterális szklerózisban szenvedő elméleti fizikusnak, Stephen Hawkingnak sikerült 15 WPM sebességgel gépelnie betegsége ellenére. Jenleg egy perc alatt, egy szót képes írni a szem alatti izmainak rángsát érzékelő infravörös kamera-, és a Walt Woltosz által személyreszabott, bonyolult rendszer segítségével.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.