Gépírás alapjai és az alaptartás - Online Gépelő- és Digitalizáló Iroda

Gépírás alapjai

Mire van szükségünk a gépíráshoz?

A gépíráshoz, gépeléshez szükségünk lesz első sorban egy asztali számítógépre vagy laptopra. Nem hátrányos, ha van az embernek egy állandó klaviatúrája is, ugyanis egy gyors gépíró legfontosabb munkaeszköze ez lesz. Minden billentyűzet más és más. Természetesen egy jó gépíró tud idegen eszközön és gépelni, de sokkal gyorsabban hatékonyabban dolgozik a saját eszközén. Olyan ez mint Harry Potterben a varázspálca. Bármelyik jó, de csak egy az igazi.

A klaviatúrán, vagy más néven billentyűzeten bármennyire is nehéz elhinni, de nem véletlenszerűen vannak felszórva a betűk, hanem nyelvünkben előforduló gyakoriságaik szerint. Az alulról számított 3. sorban találhatjuk a leggyakrabban használt betűket, ebben a sorban helyezkedik el kezünk is, mikor alaptartásban van.

Az alaptartás a következő:

  • bal kéz:
    kisujj – a
    gyűrűsujj – s
    középsőujj – d
    mutatóujj – f
  • jobb kéz:
    mutatóujj – j
    középsőujj – k
    gyűrűsujj – l
    kisujj – é
Gépírás alapjai - alaptartás
Gépírás alapjai – alaptartás

Az „F” és „J” betűkön alul találhat egy picit kiálló pöcköt. Ez a vakon íróknak nyújt segítséget megtalálni az alaptartást gépelés közben, anélkül hogy rá kelljen nézniük a billentyűzetre. Mikor leüt egy betűt, azt az ahhoz rendelt ujjal teszi, a többi ujja viszontalaptartásban kell, hogy maradjon a gépelés során. Az alapok elsajátításához használja ezen a linken elérhető kis programot.
Következő cikkünk a gépelés okozta veszélyekről, valamint gépelés közbeni helyes testtartásról fog szólni. Ne hagyja ki azt sem.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × négy =

Skip to content