Gyors gépelés mobilon - Online Gépelő- és Digitalizáló Iroda

Gyors gépelés mobilon

Az okostelefonokkal manapság az SMS-en kívül rengeteg szöveget pötyögünk be a készülékünkbe, legyen az egy e-mail, vagy a különböző csevegő programok által nyújtott üzenő lehetőségek. Eléggé nehézkes a kicsi, apró kijelzőkön gyorsan gépelni. Egy kis segítségünk még is lehet, arra, hogy gyorsabban tudjunk gépelni, ez pedig a T9 néven ismert prediktív szövegbevitel.

 

Gépelés mobilon, T9-el – Ez a szövegbeviteli forma az új telefon vásárlóknak azt ígérte, hogy kevesebb gombot kell lenyomniuk, ezáltal gyorsabb a gépelhetnek. A telefon szótára úgy van felépítve, hogy az egyes számsorokhoz több szó is tartozik, és azokat használati gyakoriság szerint ajánlja fel. Azaz, ha a felhasználó beüti a 4292 szót, akkor először az alapértelmezett HAZA szót adja ki a szótár, de a lefelé gomb lenyomásával ez kicserélhető az azonos kód alatt rejlő AGYA szóra is. Amennyiben a felhasználó többször választja az AGYA szót, úgy a szótár megcseréli a kettőt, és a gyakrabban használt szót kínálja alapértelmezettként. A rendszer az elgépelésekre is figyel, egy hosszabb szót még két elütés után is felismer. T9-es szótárnak saját szavakat is meglehet tanítani. Ennek a szövegbeviteli formának az előnye egyben a hátránya is: a legtöbb felhasználó nem hajlandó kivárni a betanítási időszakot.

Gépelés mobilon, “mutogatva”

A legújabb, és vélhetőleg a jövő szövegbevitelére leginkább emlékeztető módszer a nagy kijelzővel szerelt érintőképernyős okostelefonokkal jött el. Először az XT9-et is a tökéletesig csiszoló Samsung Omnia II-es készülékében jelent meg a Swype nevű eszköz, ami azt ígérte, hogy a virtuális billentyűzeten végighúzott ujjal is gépelhetünk. Az egyes karakterek beviteléhez fel se kell emelni az ujjat a kijelző üvegéről, a szoftver a berajzolt útvonalból találja ki, hogy mit akartunk írni. A Swype-nak két lényegi része van: az egyik a szavakkal feltöltött adatbázis és a hozzá kapcsolódó gyors kereső, a másik pedig a rajzolt útvonalat elemző kód. Az első ismerős lehet a korábbi prediktív eszközökből, hiszen a Swype, illetve a hasonló módon működő T9 Trace képes pötyögős módban is működni. Az utóbbi viszont egy sereg új hibajavító algoritmust jelent.

A jövő

Azt biztosra vehetjük, hogy a Swype és versenytársai egyre gyorsabbak és egyre pontosabbak lesznek az elkövetkező években, ráadásul nyelvtudásukban is felzárkóznak a T9-es szótárakhoz. A másik lehetséges jövő a hangfelismerés bevezetése, amivel a Google már kísérletezett, ám kizárólag angol nyelven működik, és csak az Androidot futtató készülékeken érhető el. Az persze még kérdés, hogy vajon gépelni, vagy diktálni tudunk-e gyorsabban a telefonon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hat + nyolc =

Skip to content